Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 14
Srijeda, 17 Rujan 2014 07:44

KOJI STE TIP RODITELJA?

Tigrovi, meduze ili delfini: Koji ste vi tip roditelja?

D.P. / UTORAK, 16.09.2014 14:30

Odlučni i pomalo prenapadni "roditelji Tigrovi" dobili su veliki publicitet te postali predmet brojnih rasprava na portalima vezanim uz roditeljstvo, a uskoro su se skovali i termini "roditelj Meduza" te "roditelj Delfin"...

  

Foto: Shutterstock

NAKON knjige "Battle Hymn of the Tiger Mother" u kojoj je autorica Amy Chuaopisala stil odgajanja svojih roditelja, počeo se sve više koristiti termin "Tigrova roditelja".

Odlučni i pomalo prenapadni "roditelji Tigrovi" dobili su veliki publicitet te postali predmet brojnih rasprava na portalima vezanim uz roditeljstvo, a uskoro su se skovali i termini "roditelj Meduza" te "roditelj Delfin"...

Pogledajte što koji stil odgajanja označava te saznajte jeste li roditelji Tigrovi, Meduze ili Delfini.

RODITELJI TIGROVI

Roditelji Tigrovi bave se mikro upravljanjem djetetova života kako bi postili ono što žele, odnosno usmjerili dijete na put za koji misle da je pravilan. Ovaj tip roditeljstva potječe od azijskih zemalja u kojima je vrlo važno da dijete postigne vrhunske rezultate. Roditelji Tigrovi puni su ljubavi i podrške, no ni u kom slučaju nisu popustljivi i ne propuštaju adekvatno kazniti dijete kad napravi nešto loše. Kod djeteta pokušavaju pobuditi smisao za samokontrolu i disciplinu. Zbog svega toga djeca ih znaju doživljavati hladnima, no ne i odsutnima.

RODITELJI MEDUZE

Roditelji meduze potpuna su suprotnost od Tigrova te imaju pomalo hipijevski pristup odgajanju. Ne vjeruju u kazne i preblagi su prema svojoj djeci. Nemaju stroga pravila, ne postavljaju ciljeve i ne traže previše od djeteta. Žele da njihova djeca sama zaključe što žele raditi te nauče što je dobro, a što loše, no upravo zbog toga djeca roditelja Meduza ponekad znaju biti bez fokusa te besciljno tumarati životom.

RODITELJI DELFINI

Roditelji delfini balansiraju između dvije velike suprotnosti kao što su Tigrovi i Meduze. Čvsti su, no istovremeno suosjećajni. Imaju zadane ciljeve i pravila kojih se treba pridržavati, no cijene kreativnost te su fleksibilni kad su dogovori s djetetom u pitanju. Važno im je usmjeriti dijete no i imati dobar odnos s njim te mu pomoći da se izgradi kao osoba koja se sama može snaći u životu, a koja opet neće "gaziti po tuđim leđima" da bi došla do vlastitog cilja.

 

Nedjelja, 20 Srpanj 2014 15:15

Kutak za roditelje

Rose Snyder, direktor trenerskog odjela USOC, direktor podrške klubovima USA Swimming;

prilagođeno od Ed Clendaniel's "10 Commandments for little League Parents"; prijevod sa engleskog BorisTraljić. 

10 ZAPOVIJEDI ZA RODITELJE PLIVAČA 

1. Ne namećite svoje ambicije djeci

Zapamtite da je plivanje aktivnost vašeg djeteta. Poboljšanja i napredak su drukčiji za svaku osobu. Ne sudite napredak vašeg djeteta na temelju rezultata drugih plivača i ne vršite pritisak na dijete na temelju vašeg mišljenja što mora raditi. Lijepa stvar u plivanju je što svaki plivač može težiti svom najboljem rezultatu na svakom plivačkom natjecanju.

2. Podržite želju svoga djeteta, bez obzira na sve

Postoji samo jedno pitanje koje ćete uputiti svom djetetu nakon treninga ili natjecanja - "Jesi li se zabavljao(la)?" Ako treninzi i natjecanja nisu zabavni za vaše dijete, ne smijete vršiti pritisak da sudjeluje na njima.

3. Ne trenirajte svoje dijete

Uključeni ste u sportski program koji zahtjeva profesionalno treniranje, nemojte potkopavati posao trenera pokušavajući trenirati svoje dijete. Vaš posao je osigurati ljubav, podršku i sigurno mjesto gdje će se plivač vratiti na kraju dana. Volite svoje dijete bez obzira na sve. Trener je odgovoran za tehnički dio "posla". Ne nudite djetetu savjete o tehnici i taktici trke ili iz bilo kojeg područja koje nije vaše. Iznad svega - nikad ne potkupljujte svoje dijete za nastup. To će samo zbuniti vaše dijete, poremetiti razlog zbog kojih teži napretku i oslabiti vezu plivača i trenera.

4. Izrecite samo dobre riječi na plivačkom natjecanju

Ako dolazite na plivačko natjecanje, morate ohrabrivati, a ne kritizirati svoje dijete ili trenera. Oboje znaju kad su greške načinjene. Zapamti, "vikati na" nije isto što i "navijati za".

5. Upoznajte strahove svoga djeteta

Prvi nastup na natjecanju u disciplinama kao 400m slobodno ili 200m mješovito može biti stresan za vaše dijete. Potpuno je prirodno da se boji. Nemojte vikati ili ga omalovažavati, samo ga uvjerite da ga trener ne bi prijavio plivati te discipline da nije spreman za njih. Zapamtite, vaš "posao" je da podržavate svoje dijete dok stječe plivačko iskustvo.

6. Ne kritizirajte službeno osoblje natjecanja

Ako ne želite odvojiti svoje vrijeme da budete službeno osoblje natjecanja, ne kritizirajte druge jer rade najbolje što mogu.

7. Poštujte trenera svoga djeteta

Veza izmedu trenera i plivača je posebna, temelj za uspjeh i zabavu vašeg djeteta. Ne kritizirajte trenera u prisustvu vašeg djeteta, to će samo oslabiti plivanje vašeg djeteta.

8. Podržite klub svoga djeteta

Nisu mudri roditelji koji stalno prebacuju svoje dijete iz kluba u klub. Nije uvijek voda bistrija u bazenu drugog kluba. Svaki klub ima svoje unutrašnje probleme, čak i onaj koji stvara prvake. Djeca koja se sele iz kluba u klub su često odbačena dugo vremena od novih klupskih kolega. Najčešće, djeca u novom klubu ne napreduju bolje nego prije nego su vidjeli "bistriju vodu".

9. Dijete mora imati ciljeve osim pobjede

Većina uspješnih plivača naučena je koncentrirati se na rad, a ne na rezultat. Poštovati napor neovisno o rezultatu je mnogo važnije nego pobijediti. Jedan Olimpijac je rekao, "Moj je cilj bio isplivati svjetski rekord. To sam i uradio, ali netko drugi je uradio isto, samo malo brže nego ja. Postigao sam svoj cilj i izgubio. Osjećam li se neuspješno? Ne, u stvari sam vrlo ponosan na tu trku." Veliki pogled za daljnji (sportski) život.

10. Ne očekujte da će Vaše dijete postati Olimpijac

U SAD-u je 250.000 plivača. Prati se najboljih 100 isplivanih vremena po disciplinama za sve dobne skupine. Samo 2% od plivača koji su medu prvih 100 u dobi do 10 godina su medu prvih 100 u dobnoj skupini od 17-18 godina, a vrlo mali broj iz te dobne skupine postigne svjetsku klasu i nastupi na Olimpijskim igrama.