Ponedjeljak, 30 Prosinac 2013 00:00

Upitna diskvalifikacija u štafeti djevojkama odnijela ostanak u najjačem rangu

21. i 22. 12.2013., naše plivačice i plivači su nastupili na Ekipnom državnom prvenstvu u Rijeci.

Djevojke su nastupile u najvišem (A) rangu te su zauzele sedmo mjesto, dok je muški dio momčadi osvojio peto mjesto u B rangu. U oba je ranga sudjelovalo po osam klubova, s tim da su posljednja dva iz A i B ranga značila spuštanje u niži, a prva dva mjesta iz B ranga promociju u najjaču konkurenciju.

Plivalo se u 25-metarskom bazenu, a u svakoj su disciplini nastupila po dva člana kluba čiji su se rezultati zbrajali po FINA-inim tablicama. Ženski dio naše ekipe je bio među najmlađima na Prvenstvu, a plivale su Mihaela Lubina, Laura Herek, Adrienn Santa, Paula Herek, Nada Sikra, Patricia Čorić, Laura Bijelić, Nora Grevinger i Iva Matijević. Iako je želja bila ostanak u najjačem rangu, taj im se plan nije ostvario za svega 377 bodova, što je praktički “pola utrke”. Osvojeno je 16.468 bodova, a šestoplasirani Mornar imao ih je 16.845. Na kraju se presudnom pokazala diskvalifikacija štafete 4x200m slobodno u kojoj su naše cure, prema ostvarenom rezultatu izborile bodove s kojima bi na kraju završile čak pete u poretku. Diskvalifikacije u štafetama nisu rijedak slučaj, no obično se dogode zbog prebrze izmjene, ali Osijek Žito ostao je bez bodova zbog navodnog ometanja drugih plivačica. Neuobičajeno je i to što je odluku donijela glavna sutkinja, dok suci u prugama nisu imali prigovore, kao ni bilo tko od natjecateljica. Treneri su uložili žalbu, no ona nam, nažalost, nije usvojena.

- Zadovoljan sam nastupom svih plivača i plivačica, porušen je veliki broj osobnih rekorda. Žao mi je što djevojke nisu uspjele sačuvati status, no i s ovim ostvarenim dokazali smo da pripadamo među najboljih osam klubova u državi, a možemo još mnogo napredovati – rekao je trener Aleksandar Tompa, koji je s Ivanom Szabom vodio Osijek Žito u Rijeci.

Muški dio momčadi činili su Mihovil Grgurić, Sven Latinović, Oliver Bijelić, Patrik Debeljak, Fran Čulin, Dino Knežević i Lovro Dijanović, koji su prikupili ukupno 13.308 bodova. Momcima je cilj i bio ostanak u B rangu, što su i ostvarili, a kao i djevojke, i oni su u većem broju nastupa plivali brže ili oko svojih najboljih vremena.

Ovaj nastup naših plivačica je pokazao da, unatoč svim naporima, postoje uvijek nekakve vjetrenjače sa kojim se mi “mali” moramo boriti, ali, ponosni smo na djevojke i na dečke, jer, uzdignute glave nastavljaju dalje, a vrijeme će pokazati koliku snagu imaju te će svojim budućim rezultatima dokazati svima svoju vrijednost i svoje mjesto u samom vrhu hrvatskog plivanja.